Vervaagde foto van een gezinVervaagde foto van een gezin

De belangrijkste mijlpalen in de taalontwikkeling van baby’s en jonge kinderen kunnen verschillen, maar over het algemeen volgen ze een typische reeks van verworven vaardigheden. Hier zijn enkele belangrijke mijlpalen op het gebied van taalontwikkeling:

  1. Vocalisatie (0-3 maanden): Pasgeboren baby’s maken reflexieve geluiden zoals huilen, kreunen en kokhalzen. Tegen de leeftijd van ongeveer 2 maanden beginnen ze coöperatieve geluiden te maken, zoals kirren en glimlachen.
  2. Brabbelen (3-9 maanden): Baby’s beginnen te brabbelen en maken herhalende geluiden zoals “bababa” en “dadada.” Dit brabbelen wordt geleidelijk complexer en gevarieerder.
  3. Eerste woorden (9-12 maanden): Tussen de 9 en 12 maanden zeggen de meeste baby’s hun eerste echte woordjes. Deze woorden zijn meestal eenvoudige dingen die ze vaak horen, zoals “mama,” “papa,” “bal” of “hond.”
  4. Woordenschatuitbreiding (12-18 maanden): Na het eerste woord beginnen baby’s hun woordenschat snel uit te breiden. Ze kunnen geleidelijk aan meer objecten en mensen benoemen, en sommigen kunnen op verzoek eenvoudige handelingen uitvoeren.
  5. Twee-woordenzinnen (18-24 maanden): Rond de 18 maanden beginnen baby’s twee-woordenzinnen te gebruiken, zoals “mama drinken” of “hond rennen.” Ze beginnen ook eenvoudige vragen te stellen, zoals “waar?” en “wat?”
  6. Zinsbouw en grammatica (2-3 jaar): Naarmate kinderen ouder worden, ontwikkelen ze hun zinsbouw en grammatica verder. Ze beginnen langere zinnen te vormen en juistere vormen van werkwoorden en bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken.
  7. Verhaalvertelling en gespreksvaardigheden (3-5 jaar): Naarmate kinderen de leeftijd van 3 tot 5 jaar bereiken, worden ze steeds beter in het vertellen van verhalen en het voeren van gesprekken. Hun taal wordt complexer en ze kunnen informatie delen over hun ervaringen.
  8. Alfabetische kennis en lezen (4-6 jaar): In deze fase beginnen kinderen interesse te tonen in letters en kunnen ze misschien eenvoudige woorden lezen en schrijven.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is en zich in zijn eigen tempo ontwikkelt. Niet alle kinderen zullen dezelfde mijlpalen op exact dezelfde leeftijd bereiken. Als ouder is het echter goed om de taalontwikkeling van je kind in de gaten te houden en eventuele zorgen te bespreken met een kinderarts of een taalexpert als dat nodig is.

Door Cees

Cees (35) verruilde bier, sigaretten en junkfood voor weipoeder, luiers en fitness. Hij is vader van Lukas (4), Jamie (*) en Jasper (6m). In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met fotografie, games, wandelen en bloggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *