Jon Taffer is een horecaconsultant die, naar eigen zeggen, meer dan 800 falende horecabedrijven heeft geholpen, doorgestart en opgeknapt. Al sinds 2011 is hij te zien met zijn programma Bar Rescue, waarbij noodlijdende kroegen en cafés een nieuw, verbeterd leven krijgen. Er wordt gekeken naar diverse aspecten van de horeca: de gastvrijheid, de kaart, de perceptie van de klant en het eten. Natuurlijk is het reddingspercentage niet honderd procent - operatie geslaagd, patiënt overleden - omdat de achterliggende problemen niet altijd worden wegegnomen. Denk bijvoorbeeld aan een langlopend conflict met de gemeente, een lopende rechtszaak of force majeure. Persoonlijk ben ik een fan van dit programma, mede doordat ik mij in het dagelijks leven ook bezig houd met het verbeteren van bedrijfsprocessen, automatisering en voorraad.
Wat kunnen we leren van Bar Rescue?
1. No drinking on the job
Een goede bareigenaar drinkt niet zijn eigen inventaris op. Niet alleen omdat dit geld kost, maar ook omdat dit ten koste gaat van gastvrijheid en controle over wat er in de bar gebeurd. Ik ben er groot voorstander van om het gebruik van alcohol te vermijden waar kinderen bij zijn. Mocht dat een brug te ver zijn, dan op zijn minst niet dronken worden. Mocht er een noodsituatie ontstaan, is het vrij lullig als je niet meer naar het ziekenhuis kan rijden.
2. Verwijder kleine objecten
Kleine objecten als decoratie werken niet in een kroeg. Kies voor groot, opvallend en kleurrijk, zodat de elementen van veraf nog goed te bekijken zijn, in plaats van dat het rommelig oogt. Dit zelfde geldt voor een huishouden met kinderen. Bewaar je shotglaasjes, verzamelobjecten en bierpullen uit het zicht van je kind. Bonus: lekker makkelijk schoon te houden en geen zorgen dat je collectie aan gruzelementen ligt.
3. Wees jezelf
Het internet staat vol met theorieën en forums, weblogs en chatgroepen over opvoeden. Stuk voor stuk wat de beste methode is en wat wel of niet werkt. Dit is geen wet van passen en meten. Uiteindelijk is het aan jou als papa en aan je partner om te kijken welke zaken voor jullie en jullie kind(eren) werkt. Elk gezin vindt zo zijn eigen unieke identiteit, rituelen en gewoonten. Keeping up with the Joneses? No way!
4. Wees consequent
Kroegen die niet kiezen voor een bepaald concept, maar proberen een manusje-van-alles te zijn, slagen niet. Je vervreemdt vaste klanten die gewend zijn aan een bepaald concept. Nieuwe klanten vinden het lastig om zich te binden. Het is ook belangrijk om consequent te zijn in je opvoedingsmethode voor je kind. Natuurlijk kan je gaandeweg van inzicht veranderen, maar voorspelbare regels creëren (enigszins) voorspelbaar gedrag en een gevoel van veiligheid en zekerheid voor je kind.
5. Niet vechten waar de klanten kinderen bij zijn
Een ruzie van wildvreemden die tegen elkaar aan het krijsen zijn moeten aanschouwen, kan behoorlijk awkard zijn, laat staan van ouders. Het kan een gevoel van onveiligheid creëren en daarnaast schep je een cultuur waar het normaal is om te ruziën met elkaar. Er kan geen misverstand over zijn dat schreeuwende ruzie waar je kind bij is, geen positief effect heeft op je kind. Een gevoel van onzekerheid, onveiligheid en verdriet – en het gevoel dat het aan het kind zelf ligt, kan bij je kroost opkomen. Het kan ook de hechting en de vertrouwensband met je kind schaden.
6. Een duidelijke managementstructuur
Een huishouden kan soms best veel zijn om te managen. Zeker als je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat, of dat de ander geen poot lijkt uit te steken. Ik zeg altijd op mijn werk: gedeelde verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid. Wellicht wat gechargeerd, maar een duidelijke rolverdeling komt de communicatie ten goede en kan frustratie voorkomen. En je weet altijd waar je aan toe bent. En dan kan je pas écht iemand aanspreken als er iets niet goed loopt.
7. Houd de inventaris in de gaten
Niets zo vervelend als een leuk dagje uit te hebben met het gezin en er zitten exact nul luiers in de luiertas. Blijkt je kind opeens een poepexplosie tot aan de oren te hebben, heb je geen schone kleding in de aanslag. Ja, we hebben hem wel eens in een wikkeldoek moeten doen gecombineerd met wat er voorhanden was. Of hopen dat de gift shop nog iets heeft. Tja.
8. Investeer in de toekomst
Het hebben van een bar of van een baby is geen tijdelijk ding. Het is een investering voor de toekomst en wat je geeft, krijg je terug. Geef je aandacht, energie en liefde aan je kind, dan verdient dat zich dubbel en dwars terug. Je levert een individu vol zelfvertrouwen, respect en liefde aan de maatschappij.