Foto van man en vrouw ringFoto van man en vrouw ring

Mogelijk hebben jij en je partner al een tijdje een kinderwens. Of misschien is dit pas iets wat recentelijk is komen opspelen. Het hebben van een gezin is een serieuze aangelegenheid en komt voor nieuwe ouders vaak veel bij kijken. Je hebt immers wel gehoord van opvoeden, luiers en een kinderwagen, maar je bent nog lang geen specialist op dit gebied. Echter, voordat de eerste positieve zwangerschapstest een feit is, is het verstandig om te bekijken of dit wel écht het moment is om samen aan kinderen te beginnen.

Bespreek de volgende zaken

  • Religie: Hoe staan jullie samen ten opzichte van religie? Welke rol speelt de kerk of het geloof voor jou en verschilt dit voor je partner? Wat wil je uitdragen naar je kinderen? Is het belangrijk om wekelijks naar de kerk te gaan? Ook kan een religieuze school een optie zijn als je kinderen ouder worden.

    Het is echter belangrijk op te merken dat religie ook potentieel kan leiden tot conflicten en uitdagingen, vooral als beide partners verschillende religieuze overtuigingen hebben. Het openlijk bespreken van deze verschillen en het vinden van manieren om ermee om te gaan, kan van cruciaal belang zijn voor een succesvolle en harmonieus gezin.

  • Financiële stabiliteit: Geld is in veel huwelijken een onderwerp van discussie en soms wel tot ruzie. Heb je al een overzicht van alle inkomsten en uitgaven gemaakt? Denk bijvoorbeeld aan een opsomming van jouw inkomen en dat van je vrouw. Maak dan een lijst van alle vaste lasten zoals huur/hypotheek, de energierekening, televisie en internet, abonnementen, enz. Hier kan je gelijk even kijken of je kan besparen.

    Je staat er wat dat betreft tegenwoordig niet alleen voor: er zijn veel manieren om je begroting inzichtelijk te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een handmatige lijst met Excel, maar ook aan de bestaande opties binnen jouw internetbankierenapp of -website. Ook zijn er speciale apps beschikbaar, bijvoorbeeld Dyme.

    Het is belangrijk te vermelden dat je financiële situatie gaat veranderen op het moment dat je één of meer kinderen hebt. Denk aan kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget, kosten voor opvang of BSO en luiers, voeding en kleren voor je kindje.

  • Huisvesting: Is jullie woonsituatie eigenlijk wel geschikt voor de gezinsgrootte die jullie voor ogen hebben? Als je een beetje creatief bent, heb je geen gigantische woning nodig, maar een aparte kamer waar je kind kan spelen en slapen kan fijn zijn. Dan de locatie van je woning: zijn er voldoende scholen in de buurt; is het een veilige leefomgeving (bijvoorbeeld geen drugs- of auto-overlast); zijn er andere kinderen waarmee je kroost kan gaan spelen?

    Daarnaast draagt een goede huisvesting bij aan de emotionele en mentale gezondheid van de gezinsleden. Een prettige woonomgeving kan een gevoel van stabiliteit en comfort creëren, wat kan bijdragen aan positieve relaties en een gezonde gezinsdynamiek. Het hebben van een eigen plek kan ook een gevoel van trots en eigenwaarde bevorderen.

  • Carrière en werk: De balans tussen werk en gezinsleven is belangrijk. Ouders moeten nadenken over hoe ze werk en ouderlijke verantwoordelijkheden kunnen combineren. Wie gaat er werken en hoeveel uur? En op welke dagen is er opvang nodig? De wachtlijsten van kinderopvang zijn lang, dus hier vooraf al over nadenken is aan te raden. Mogelijk kan je een beroep doen op opa’s en oma’s voor een vaste opvangdag om de kosten voor de opvang te beperken.

  • Relatie: Is je relatie eigenlijk wel stabiel genoeg om een verbintenis voor altijd aan te gaan, in de vorm van een kind? Denk goed na of je wel met deze persoon deze enorme sprong in het diepe wil maken. Ter illustratie, mocht je overwegen te gaan trouwen: In 2021 eindigden 25.962 huwelijken in een echtscheiding[1].

    Mocht je nu al problemen hebben in je relatie, weet dan dat het hebben van een kind deze problemen hoogstwaarschijnlijk alleen maar gaat verergeren. Je relatie neemt namelijk een andere vorm aan, waardoor je naast liefdespartners ook intens moet samenwerken om een wezentje op te voeden en liefde en aandacht te geven. Als er terugkerende problemen zijn in je relatie, zullen deze ongetwijfeld intenser de kop opsteken. Gelukkig is er bijvoorbeeld relatietherapie beschikbaar.

    Als je je zeker voelt over je relatie, overweeg dan of je wil trouwen of denk na of een geregistreerd partnerschap waarde toevoegt voor jullie. Dit maakt het erkennen van je kind eenvoudiger.

  • Steun van je sociale netwerk: Een sterk sociaal netwerk, bestaande uit familie en vrienden, kan helpen bij het bieden van emotionele en praktische steun tijdens de uitdagingen van het ouderschap. Als je vrienden hebt met kinderen, kunnen jullie gezellig samen afspreken. Als je kindje neven of nichten heeft, kan dit het leven ook verrijken.

  • Voorbereiding: Je kan ontspannen beginnen aan het ouderschap als je je goed hebt ingelezen. Lees over opvoeden, kleding, sprongetjes, bezoek een beurs, spreek met andere papa’s en mama’s en vraag advies aan je familie. Daarnaast is er ook een praktisch component: maak die kinderkamer af. Koop alvast wat babyuitzet en ga alvast opzoek naar een kinderopvang die past bij jou en je kind.

Het hebben van een baby is een serieuze zaak, maar ook iets prachtigs en bijzonders.

Bronvermelding
[1] Centraal Bureau voor de Statistiek. (z.d.). Scheiden. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/levensloop/scheiden

Door Cees

Cees (35) verruilde bier, sigaretten en junkfood voor weipoeder, luiers en fitness. Hij is vader van Lukas (4), Jamie (*) en Jasper (6m). In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met fotografie, games, wandelen en bloggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *