Baby LukasBaby Lukas
Naar de tandarts gaan. Het is geen hobby van menig volwassene, laat staan dat het voor een kind leuk is. Geschat is dat 1 op de 4 mensen een echte angst heeft voor de tandarts. Daarom zijn er bijvoorbeeld ook angsttandartsen beschikbaar. Ik heb het geprobeerd: maar de tandarts is nog steeds niet bang voor mij. All jokes aside: tandenpoetsen is een serieuze zaak. Zoals met elke andere gezonde gewoonte, draagt goed poetsen bij aan fysiek welzijn van je kind. 

Waar ik tegenaan loop bij het poetsen, is dat mijn oudste het gewoon echt niet leuk vindt om te doen. Zelfstandig gaat nog niet, want daarvoor is hij nog niet gecoördineerd genoeg. Het is dan ook zaak dat je als ouder even napoetst, of de grote beurt eerst doet, zodat je kind daarna spelenderwijs zijn eigen mond nog kan ontdekken met de tandenborstel. Daarnaast vindt hij verzorging door papa gewoon niet fijn. Mijn lompe, met eelt versierde handen zijn nou eenmaal niet het toonbeeld van zachtheid. Nee, ik poets natuurlijk niet met mijn vingers, maar zodra hij mijn handen ziet, heeft hij toch liever de zachte handen van mama. The right man for the job – of woman – in dit geval hangt dus af van de voorkeur van je kind.

Tip 1: Poets regelmatig

Wanneer poetsen?

Zien poetsen, doet poetsen. Als je zelf een gezond mondverzorgingsritueel aanhoudt, benadruk je het belang van mondhygiëne bij je kind. Zodra de tandjes er zijn kan je beginnen met poetsen. Tot 2 jaar is het voldoende om één keer per dag te poetsen, daarna twee keer per dag zoals bij volwassenen.[1] Bijna vanzelfsprekend zijn de twee momenten waarop dit mag: na het ontbijt en voor het slapen gaan.

Het is dus vanzelfsprekend dat het helpt om het tanden poetsen te borgen in je slaaproutine of slaapritueel van je kind. Omdat kinderen houden van herhaling, omdat dit zorgt voor een punt van herkenning, is het essentieel dit dan ook consequent door te voeren.

Het voorkomen van gaatjes

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het om gaatjes gaat. De beroepsorganisatie voor mondhygiënisten raadt aan om geen fles melk of limonade mee naar bed te nemen, omdat je hiermee een slechte gewoonte aanleert[1]. Mocht je kind dan toch vloeistoffen willen nuttigen, is water een veilig alternatief. Daarnaast is goed poetsen natuurlijk ook van belang. Een andere aanbeveling, waar ik het zelf niet mee eens ben, is het reguleren van het aantal eetmomenten tot maximaal 7 keer per dag. In mijn optiek kan mijn zoon prima bepalen of hij nog honger heeft en ik zal hem dit niet ontzeggen – zeker niet als het gezond is. De achtergrond van deze aanbeveling is, dat elke keer dat je kind iets nuttigt, het glazuur aangetast kan worden[2].

Tip 2: Maak het leuk

Het juiste gereedschap

Naast de juiste routine zal ook het juiste gereedschap helpen voor het voorkomen van een gatenkaas. Er zijn speciale kindertandenborstels en -tandpasta’s beschikbaar. Kies voor een zachte borstel, met voorkeur voor een leuk kleurtje of vormpje om de associatie met iets leuks te maken. Peuterpasta bevat speciale fluoride, die het glazuur harder en sterker maakt[2]. Bovendien zijn ze vaak ook veilig(er) om te consumeren, dit in tegenstelling tot tandpasta’s voor volwassenen, die daarnaast ook niet erg smakelijk zijn. Wij kopen bijvoorbeeld Elmex PEUTER tandpasta.

Je kan ook een speciale elektrische tandenborstel te kopen ontworpen voor kinderen. Deze heeft een kleinere borstelkop, zachtere borstelhaartjes en een ander handvat.

De juiste techniek

Maak tijdens het poetsen kleine horizontale bewegingen, zodat de borstel over alle tanden en kiezen gaat. Vergeet hierbij ook het tandvlees niet.[2] Zoals hierboven uit mijn eigen ervaring is aangegeven, is het voor kinderen motorisch lastig om zelf te poetsen. Tandartsen raden zelfs aan je kind te helpen met poetsen tot een leeftijd van 10 jaar.[1][2]

Om het poetsen leuker te maken, kan je een liedje zingen met je kind. Als je creatief bent, kan je zelf een liedje maken. Maar maak het jezelf eens makkelijk en zoek op YouTube eens op een tandenpoetsliedje. 2 minuten lang poetsen met muziek, leuker kan bijna niet! Neem je kind mee met de “reis” door zijn mond en vertel wat je allemaal wegpoetst.

Life is short. Smile while you still have teeth.

Mallory Hopkins

Samen naar de tandarts of mondhygiënist

Deze professionals raden aan met je kind naar de tandarts te gaan, zodat ze vanaf jonge leeftijd gewend raken aan het bezoek aan de tandarts en ze het leuk vinden. Ik weet uit mijn jongere jaren dat ik de vooral het speeltje wat ik na afloop kreeg, het leukste moment vond. Zo raadt de NVM ook aan om je kind mee te nemen bij je eigen bezoekjes aan de mondhygiënist, om te laten zien dat het niet erg is. Nou, gezien mijn dentale historie – geheel ongerelateerd aan dit artikel – is dit helemáál geen leuk bezoek.

Tip 3: Poets lang genoeg

Wij hebben dit per leeftijdscategorie op een rijtje gezet.

LeeftijdLengte poetsbeurtOpmerking
NewbornEr zijn nog geen tandjes. Maak het tandvlees schoon met een zachte, vochtige doek met water.
4-6 maandenPoets met een babytandenborstel met zachte haartjes d.m.v. cirkelvormige bewegingen. Laat je baby geen tandpasta doorslikken. Maak het tandvlees schoon. Tip: probeer de baby te laten liggen.
6-24 maanden1x per dag 2 minutenPoets 2 minuten voor het slapengaan. Poets d.m.v. horizontale bewegingen.
24m en ouder2x per dag 2 minutenPoets tweemaal daags twee minuten, 1x in de ochtend en 1x in de avond.
Tabel 1: Poetsen per leeftijdscategorie. [1][2][3]

Tip 4: Wees geduldig

Mocht je nog niet het gewenste resultaat behaald hebben, blijf dan geduldig. Kindjes voelen het als je stress ervaart. Door geduld, herhaling en een leuke routine wordt het uiteindelijk een fluitje van een cent. En mochten er dan toch onverhoopt gaatjes worden geconstateerd, geef de moed niet op. Jouw tandarts of mondhygiënist kan goede pointers geven hoe het gebit duurzaam kan worden onderhouden.

Bronvermelding

[1] Tandenpoetsen bij peuters en kleuters – NVM Mondhygienisten – Consumenten. (2021, January 27). NVM Mondhygienisten – Consumenten. https://www.mondhygienisten.nl/tandenpoetsen-bij-peuters-en-kleuters/
[2] Vraag het de kindertandarts. (n.d.). KNMT. https://knmt.nl/praktijkzaken/bijzondere-doelgroepen/mondzorg-voor-kinderen/vraag-het-de-kindertandarts
[3] Optima. (2020, November 18). Zo leren jouw kinderen tandenpoetsen – De Tandartsenkliniek. De Tandartsenkliniek. https://www.tandartsenkliniek.nl/zo-leren-jouw-kinderen-tandenpoetsen/

Door Cees

Cees (35) verruilde bier, sigaretten en junkfood voor weipoeder, luiers en fitness. Hij is vader van Lukas (4), Jamie (*) en Jasper (6m). In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met fotografie, games, wandelen en bloggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *