Voordat ik vader was, sliep ik doordeweeks niet vroeger dan half 12 en stond ik (uit)gerust op om 7 uur, om vervolgens rond 8 uur naar mijn werk te gaan. Mijn leven had ik zo ingericht, dat mijn reistijd beperkt was, en ik zo lang mogelijk van mijn vrije tijd kan genieten. Maar de concepten “vrije tijd”, “slapen” en “uitgerust” gaan helaas niet altijd gepaard met het vaderschap. Sterker nog: dit stukje tekst is geschreven om half 7 ’s ochtends. Vroeg? Ja, best wel. Maar ik ben ook wel eens half 6 opgestaan. Ook goedemorgen!

Een tekort aan slaap is niet leuk. Allereerst kan je je er behoorlijk brak door voelen. Of je nou kinderen hebt of niet, een slechte nacht ga je steeds meer voelen naarmate je ouder wordt. Ook wordt het lastiger om later naar bed te gaan – dus of ik nou kinderen had gehad of niet, of ik die half twaalf nu nog had gehaald valt te betwisten. Daarnaast kent te structureel weinig slaap talloze andere nadelen: denk aan gebrek aan energie, slechtere concentratie, verhoogde kans op obesitas, depressie en zelfs Alzheimer[1]. Slaap is dus een serieuze zaak. Wat kan je doen om deze schade enigszins te beperken of zelfs helemaal te voorkomen? In dit artikel noemen wij enkele tips die kunnen helpen je dag door te komen.

Laat je partner slapen

Klinkt misschien contra intuïtief: gedeelde smart is toch halve smart? Toch kan ik aanraden om je vrouw lekker te laten slapen als je er met je peuter uitgaat. Je hebt er namelijk niets aan als je partner zich ook vermoeid voelt, dit komt de dynamiek tussen jullie niet ten goede. Elkaar afsnauwen omdat je moe bent, wie zit daar nou op te wachten? Bovendien geeft dit de kans om gezellig samen met je kind(eren) te bonden. Lekker spelen op de vroegen ochtend, een filmpje kijken, samen opruimen of misschien wel een ontbijtje maken voor mama. Ik noem maar een aantal opties.

Ga op tijd naar bed

Niets zo vervelend als na een slechte nacht, weer een slechte nacht te beleven. Als je jongere kinderen hebt is dit niet ongebruikelijk, omdat als de een slaapt, de ander misschien wel wakker wordt. Misschien heeft de baby krampjes of mama buikgriep. Je kan het natuurlijk niet maken om dit te negeren; want ook als papa mag je best ’s nachts meehelpen om de situatie onder controle te krijgen. Een goede nachtrust is dus niet gegarandeerd. Om dit te beperken is het handig om op tijd naar bed te gaan. Zonde van je avond, maar ach: die paar uur die je extra in bed ligt, compenseren wel weer het zombiegevoel de rest van de dag. Dan kan je tenminste fatsoenlijk werken, sporten en tijd besteden met je familie.

Pluk de dag

Het lijkt een tegeltjeswijsheid: Carpe Diem. Maar als je dan toch wakker bent, kan je er net zo goed het beste van maken. Begin je ochtend positief met een lekkere bak koffie, een krantje, een knuffel met je kind of een ochtendwandeling. Niet gedragen als een slachtoffer van de situatie, maar er het beste van maken. Daarnaast kan vroeg opstaan ook zorgen voor meer ontspanning, dus dit is goed voor je stressniveau. Het vroeg opstaan kan aan het begin lastig zijn, maar gelukkig raak je er ook weer aan gewend. Uiteindelijk kan het er zelfs voor zorgen dat je productiever wordt dan voorheen, omdat je je tijd anders gaat besteden.

Slaap tussendoor

Als je thuiswerkt of in het weekend kan je de lunchpauze gebruiken om even bij te slapen. Of bijvoorbeeld wanneer je kinderen ook naar bed zijn. Op deze manier kan je je slaaptekort enigszins zien te compenseren. Met andere woorden: je slaapschuld wordt verminderd. Dit zijn het aantal uren dat je nodig hebt, minus het aantal uren dat je al geslapen hebt. Een powernap kan helpen om je net die energieboost te geven die je nodig hebt.

Niet teveel caffeïne

Je hebt misschien het gevoel dat dit je enige redmiddel is om door de dag heen te komen. Ik ben ook een echte caffeïnejunk. Maar teveel caffeïne kan er ook voor zorgen dat je ’s avonds niet goed meer kan slapen. Zorg ervoor dat je ’s avonds geen koffie, thee of chocolade meer nuttigt, zodat je gemakkelijk in slaap komt.[1]

Bronvermelding

[1] Slapen minstens zo belangrijk als eten. (n.d.). UMC Utrecht. https://www.umcutrecht.nl/nieuws/slapen-minstens-zo-belangrijk-als-eten

Door Cees

Cees (35) verruilde bier, sigaretten en junkfood voor weipoeder, luiers en fitness. Hij is vader van Lukas (4), Jamie (*) en Jasper (6m). In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met fotografie, games, wandelen en bloggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *