WerkplekWerkplek

Het kantoorleven gaat niet over rozen. Meetings, bilateraaltjes, presentaties, PowerPoints, Exceltijgers, scrummen, time management. Iedereen zegt altijd maar: druk, druk, druk. Wat als het even komkommertijd is op je werk? Of voor een langere periode? Maar liefst 15% van de mensen met een kantoorbaan heeft last van stress vanwege verveling op kantoor[1]. In dit artikel geven we je tips om je werkdag door te komen, zodat je niet met een bore-out thuis komt te zitten.

Tip 1: Geniet ervan (en doe wat nuttigs)

Misschien is dit wel een goed moment om even bij te komen van alle drukke werkzaamheden. Bij veel bedrijven is het een chaos, afgewisseld met een klein moment van rust. Gebruik dit moment om even lekker bij te tanken. Neem een bakje koffie of havercappu, lees de krant en maak een praatje met je collega’s. De volgende week kunnen de opdrachten weer binnenstromen of gaan er een aantal mensen op vakantie. Want: zo erg is het niet om even rustig aan te doen. Dit geeft je ook de energie om buitenshuis wat meer dingen te doen met je kind na werktijd of om een extra workout te doen in de sportschool.

Als je toch iets productiefs wil doen tijdens de rustige periode, zoek dan een klusje wat al een tijdje is blijven liggen. Archiveer de oude papieren, ruim je mailbox op, bedenk een goed systeem voor de gezamenlijke mappenstructuur en gedeelde documenten, optimaliseer een Excelsheet, categoriseer bouwtekeningen, maak het magazijn schoon, enzovoorts. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is wel iets op te ruimen. Dit zijn van die typische klussen die iedereen altijd laat liggen (geen tijd, geen zin, geen know-how).

Tip 2: Volg een cursus

Veel bedrijven hebben een opleidingscatalogus, een ‘online academy’ of een ‘university’ – afhankelijk van hoe dit door het bedrijf wordt gepresenteerd. Kijk eens welke relevante cursussen, workshops of trainingen interessant kunnen zijn voor je huidige en toekomstige carrière. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Excel voor gevorderden, een workshop time management of een communicatietraining.

Overweeg je een carrièreswitch? Ga dan eens op zoek of je het groots aan kan pakken. Als je de uitdaging in zijn algemeenheid mist, ga op zoek naar een deeltijd hbo-opleiding om te volgen – natuurlijk in overleg met je partner. Dit betekent dat je in de avonduren of in het weekend colleges kan volgen en een nieuw vakgebied kan leren. Een pittige combinatie met het gezin, maar het dubbel en dwars waard. Die vier jaar vliegen zo voorbij!

Tip 3: Begin een blog

Nee, dit is niet de reden waarom deze website bestaat. Ik heb best een leuke en dynamische baan, dus veel tijd om te schrijven in werktijd is er niet. Mocht dit er wel zijn, verdiep je dan eens in WordPress of Blogspot. Hiermee kan je zonder enige kennis van opmaak- of programmeertalen heel snel een blog uit de grond stampen. Als het ’technisch’ staat, denk dan na waarover je wil gaan schrijven. Er zullen ongetwijfeld onderwerpen zijn waar je veel van weet: jouw vakgebied, je hobbies, of misschien wel literatuur. Tijdens dode uurtjes op je werk kan je wat lezen over onderwerpen waar je over wil schrijven en deze dan ’s avonds of ’s ochtends uitwerken. Leerzaam en leuk om te doen – en je kan er iemand anders mogelijk mee inspireren.

Tip 4: Update je CV

Als je niets te doen hebt, kan je de tijd gebruiken om je CV of LinkedIn even bij te werken. Is je huidige functie nog wel actueel? Kloppen de gegevens op je Curriculum Vitae, zodat je deze uit kan sturen als het betekent dat je aan het eind van de rit beter ergens anders kan werken? Orienteer je ook op de arbeidsmarkt. Misschien is het helemaal geen goed moment om over te stappen naar een andere baan, omdat er weinig vacatures zijn of om dat je salaris zo slecht nog niet is.

Tip 5: Praat met je baas

Het kan zijn dat het helemaal niet rustig is, maar dat je gewoon erg goed bent geworden in het uitvoeren van je werkzaamheden. Dit kan een signaal zijn dat het tijd is om iets nieuws te gaan doen. De meeste werkgevers staan er voor open om te kijken wat er intern binnen de organisatie mogelijk is. Dit is gemakkelijker en goedkoper dan het werven van externe mensen. Bovendien weet je al hoe de hazen lopen binnen je huidige bedrijf, ken je de mensen en heb je al toegang tot de systemen. Daarnaast is het gelijk een goed moment om je salaris en toekomstwensen te bespreken.

Tip 6: Ontwerp je eigen baan

Dat klinkt misschien wat wazig, maar jobcrafting kan enorm helpen om je carrière een andere richting te geven en bovendien je baan meer betekenis. Ontdek wat de organisatie nodig heeft om beter te worden en word daar een specialist in. Is de organisatie bijvoorbeeld zwak in het op orde houden van het magazijn? Bekijk hoe je dit kan oplossen en bespreek dit met je manager. Voor je het weet heb jij de boel op orde en kan je andere nieuwe projecten starten. Als er een nieuw systeem wordt geïmplementeerd, heb dan als doel om hier de expert in te worden. Uiteindelijk zullen alle collega’s naar je toe komen met vragen en heb jij bewezen dat het tijd is voor een nieuwe stap.

Tip 7: Werk op een andere plek

Elke dag op dezelfde werkplek, op het zelfde kantoor, met dezelfde mensen: boring. Geen wonder dat je op een gegeven moment verveeld bent. Spice it up en ga eens op een andere vestiging werken of een andere vleugel van het gebouw. De meeste kantoren hebben flexplekken – ideaal! Door andere perspectieven van het bedrijf te zien (letterlijk en figuurlijk) kan je met een frisse blik naar de werkelijkheid kijken.

Bronvermelding

[1] Ziek van verveling op kantoor: het bestaat écht. (2015, September 22). RTL Nieuws. https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/477196/ziek-van-verveling-op-kantoor-het-bestaat-echt

Door Cees

Cees (35) verruilde bier, sigaretten en junkfood voor weipoeder, luiers en fitness. Hij is vader van Lukas (4), Jamie (*) en Jasper (6m). In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met fotografie, games, wandelen en bloggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *