De positieve zwangerschapstest is een feit. De baby zal zich de komende 9 maanden in de buik van de vrouw ontwikkelen. Naast het feit dat zij zich bijvoorbeeld moet houden aan dieetrestricties (zoals geen rauwe vis, rood vlees, geen alcohol/drugs) zijn er een aantal praktische zaken die de komende tijd geregeld moeten worden.
- Bel de verloskundige: Bij de eerste positieve zwangerschapstest zijn jullie rond de 5-6 weken zwanger. De verloskundige zal in week 8 met jullie een afspraak plannen. Om je hierop voor te bereiden, kunnen jullie alvast nadenken over de volgende zaken of deze opzoeken:
– Zijn er afwijkingen of ziekten die in jullie families voorkomen?
– Hoe is je algemene gezondheid en medische geschiedenis?
– Gebruik je drugs of rook je?
Ook zal de verloskundige vragen stellen over o.a. de menstruatie, hetgeen prima door de vrouw beantwoord kan worden. Bij het eerste consult wordt de uitgerekende datum bepaald. Let erop dat jullie prille zwangerschap nog even geheim gehouden moet worden voor de rest van de wereld, voor het geval dat er iets mis gaat in dit stadium.
Als jullie nog geen verloskundige hebben, orienteer je dan eerst op welke verloskundige bij jullie past. Denk bijvoorbeeld aan locatie van de praktijk, de grootte van de praktijk (caseload, persoonlijk of groot medisch centrum) en het type praktijk (klinisch overkomen of een ‘zweverig’ type?).
Bedenk welke afspraken bij de verloskundige je wil bijwonen. Alleen de echo’s of ook alle reguliere controles? - Bouw de babykamer: Als dit jullie eerste is, dan is er nog geen toegewezen ruimte voor jullie baby. Dus hup, naar die bouwmarkt en aan de slag. Het voordeel is dat je niet alleen goed bezig bent, maar ook emotioneel investeert in de situatie en je kind. Daarnaast kan het een leuk project zijn om samen met je partner uit te voeren. Mocht ze al wat verder zijn in de zwangerschap, laat haar dan vooral op zoek gaan naar interieurideeën op Pinterest terwijl jij het zwaardere werk uitvoert.
- Verdiep je in de babyuitzet: Het internet staat er vol van, lijstjes met spullen die je moet kopen voor je kind. Gebruik vooral je gezonde verstand: merkkleding voor een baby is eigenlijk onzin, want ze groeien er zo uit. Voor elk product is er wel een goedkopere variant beschikbaar. Hierbij moet veiligheid echter wel voorop staan, zoals bijvoorbeeld bij een autostoeltje, een kinderwagen of veilige flesjes en draagzakken. Shop tweedehands of binnen je vriendenkring om de kosten te beperken. Mogelijk komen mensen spontaan naar je toe met kleding of spullen op het moment dat je vertelt dat jullie in verwachting zijn.
- Informeer jezelf:
– Lees op websites zoals deze en meer over het opvoeden, de zwangerschap en het hebben van een kind om een mening te vormen over het ouderschap. Dit gaat bijdragen aan je eigen mentale gezondheid, de veiligheid en welzijn van je kind en je partner.
– Er zijn daarnaast ook talloze cursussen beschikbaar waar je als man ook iets aan hebt. Denk bijvoorbeeld aan een cursus HypnoBirthing of Spinning Babies.
– Check ook of de zorgverzekering van je partner past bij jullie bevalwensen.
– Bekijk in het personeelshandboek van jullie werk wat de regels zijn omtrent ouderschapsverlof.
- Steun je partner: Van essentieel belang: wees er voor je partner tijdens de zwangerschap. Ja, ze zal een stuk emotioneler zijn door alle hormonen die door haar lichaam gieren. Misschien is ze wat irrationeler of geïrriteerder dan normaal – dit hoort erbij. Naast emotionele en mentale steun, kan je haar ook steunen door ‘mee te doen’ met de voedingsadviezen voor zwangeren. Stop bijvoorbeeld 9 maanden met drinken, eet gezond en gevarieerd en gebruik (sowieso) geen drugs. Als je nog rookt, is dit een mooie kans om er mee te stoppen.
- Ga op zoek naar een kinderdagverblijf: Ja, dat is wel wat vroeg. Maar er zijn in sommige regio’s enorme wachtlijsten door een tekort aan personeel en een grote aanwas aan kinderen. Denk hierbij aan een kinderdagverblijf dat qua filosofie en werkwijze goed aansluit bij jullie persoonlijke levensovertuiging en eentje die qua locatie gunstig ligt qua woon-werkverkeer. Bedenk alternatieven mocht het niet lukken om je kindje hierbij in te schrijven. Maak altijd kennis met het KDV zodat je een indruk krijgt van het reilen en zeilen.
- Regel kraamzorg: Tussen de 12e en 16e week van de zwangerschap is het verstandig om op zoek te gaan naar een kraamzorgorganisatie. Laat de vrouw vooral kijken naar wat voor haar goed voelt, omdat dit persoonlijk is. Wil je bijvoorbeeld reguliere of natuurlijke kraamzorg?
Mogelijk kan ze ook op basis van mond-tot-mond reclame van vriendinnen een goede keuze maken. Kraamzorg wordt vanuit de basisverzekering vergoed, maar sommige kleine aanbieders hebben een wachtlijst of aanmeldstop. - Bedenk een (werk)naam: Als je het geslacht van je kindje weet, kan je gericht een meiden- of jongensnaam bedenken. Mocht dit niet het geval zijn, brainstorm dan samen met je partner over allebei de namen. Hiervoor zijn hulpmiddelen zoals boekjes en apps beschikbaar. Misschien wil je je kind graag vernoemen naar iemand in je familie. Daarnaast vonden wij het fijn om een ‘werknaam’ te bedenken voor je kind, zodat je niet per ongeluk de echte naam verklapt. Inspiratiebron hiervoor kan bijvoorbeeld zijn het stadium waarin je kind zich bevindt (pitje, knikker) of de grootte (mini, de baby) of sterrenbeeld (visje, leeuwtje).
- Geboortekaartje ontwerpen: Ga op internet op zoek naar een aanbieder van geboortekaartjes – de keus is enorm. Maak alvast een sjabloon en een testafdruk en kijk of alles naar wens is. Denk na over de tekst en inhoud van de kaart. Inventariseer een adressenlijst van vrienden en familie, want vaak kan je het kaartje direct sturen naar de ontvanger vanaf de ontwerpsite.
De laatste dagen
In de laatste weken van de zwangerschap zijn er nog een aantal kleine dingen die moeten gebeuren. Zet het autostoeltje klaar, zodat de kleine vervoerd kan worden als deze geboren is. Zorg ervoor dat je bed op klossen staat voor de kraamverzorgster. En mocht je al een of meerdere kinderen hebben, zorg voor een ‘draaiboek’ van de bevalling. Wie kan je bellen als de bevalling begint, zodat je kind(eren) ergens naar toe kan, zodat de vrouw zich kan focussen op de bevalling?
Denk ten slotte ook aan de vluchtkoffer. Er zijn veel lijsten beschikbaar op internet. Voor de man is het gemakkelijker: zorg voor comfortabele kleding, een opgeladen camera, oplader voor telefoon/camera, een volgetankte auto en wat kleding/persoonlijke verzorgingsitems. Neem een tablet, laptop of draagbare gameconsole (bijv. Nintendo Switch) mee ter vermaak. Vanzelfsprekend heb je je rijbewijs, legitimatie, sleutels en portemonnee mee.
Disclaimer: Steun je partner zoveel mogelijk tijdens de bevalling. Jezelf vermaken, terwijl je partner puft is niet aan te raden.